Vitamin Tablosu
Vitamin | Fonksiyon | Toksisite | Kaynak |
Avitamini | Gece körlüğünü önler. Sağlıklı görme fonksiyonu sağlar. Cilt, tırnak sağlığı için gereklidir. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı korucudur. | Eklem ağrıları. Saç dökülmesi. Cilt değişiklikleri. Baş ağrısı. Yorgunluk. Görme bulanıklığı. | Yeşil, sarı, turuncu sebzeler. Kayısı. Patates. |
B6 Vitamini | Sinir fonksiyonlarını düzenler. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardım eder. Karbonhidrat ve protein metabolizmasını düzenler. | Sinir harabiyeti. | Muz. Kırmızıet, tavuk, balık ve hindi. Brokkoli. Tahıllar. |
B12 Vitamini | Sinir fonksiyonlarını düzenler. Kırmızı kan hücrelerini olusumuna yardım eder. Genetik materyal yapımını sağlar. | Bilinmiyor. | Kırmızı et, tavuk, balık ve hindi. Süt. Yumurta. |
Folik Asit (gebelikte destek kullanımı önerilir ) | DNA ve RNA sentezini sağlar. Büyüme, gelişmede önem taşır. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardım eder. | Bilinmiyor. | Yeşil yapraklı sebzeler. Kümes hayvanları. Fasulye. Portakal ve greyfurt suları. |
C Vitamini | Enfeksiyonlara karşı direnç verir. Yara ve kesiklerin iyileşmesini sağlar. Damar duvarlarını güçlendirir. Dişeti hastalıklarını önler. | İshal. Böbrek taşı. | Turunçgiller. Çilek. Yeşil, kırmızı biber. Brokkoli. |
E Vitamini | Antioksidandır. Kırmızı kan hücreleri, kas ve diğer hücrelerin oluşumuna yardım eder. | Baş ağrısı. Yorgunluk. Kas güçsüzlüğü | Balık, deniz ürünleri. Yumurta. Yağlar. Kuruyemişler. |
Kalsiyum | Sağlıklı kemik ve diş yapıları oluşturur. Sinir ve kas fonksiyonlarını düzenler. | Böbrek taşı. Kas ve karın ağrıları. | Süt. Süt ürünleri. Brokkoli. |
Krom | İnsülünle birlikte glikoz metabolizmasını düzenler. | Bilinmiyor. | Yumurta sarısı. Et. Tahıllar. Peynir. |
Demir (Gebelikte destek kullanımı önerilir ) | Oksijenin tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur. | Karaciğer hastalığı. Aritmi. | Kırmızı et. Balık, deniz ürünleri. Kuru kayısı. Kuru fasulye. |
Fosfor | Besinlerin enerjiye dönüşmesinde yardımcıdır. | Kan kalsiyum değerini düşürür. | Yumurta sarısı. Kırmızı et, balık, tavuk, hindi. Süt ürünleri. Baklagiller. |
Potasyum | Kas ve sinir fonksiyonları için gereklidir. Kalp ve böbrek fonksiyonları için önemlidir. Tansiyon ve sıvı dengesinin düzenlenmesini sağlar. | Böbrek yetmezliği. Kalp atıkını yavaşlatır. | Süt, yoğurt. Sebze ve meyveler ( özellikle patates, muz, portakal ) |
Çinko | Yara iyileşmesinde etkilidir. Enzim fonksiyonları için önemlidir. | Bulantı. Kusma. Karın ağrısı. | Balık ve deniz ürünleri. Kırmızı et. Yumurta. Tahıllar. |
Etiketler: vitamin tablosu
[get this widget]
0 Yorumlar:
Yorum Gönder
<< Ana Sayfa